De accountant/belastingconsulent: noodzakelijk voor een excellente successie

IAB in de pers

5/05/2015 - IAB

Voka ‒ Kamer van Koophandel Mechelen organiseert elke maand een ontbijtgesprek, waarbij specialisten uit eenzelfde sector van gedachten wisselen. In april verzamelden enkele experts op het vlak van successieplanning voor ondernemers rond de tafel.

Als ondervoorzitter van het IAB leidde Bart Van Coile het panelgesprek van Voka ‒ Kamer van Koophandel Mechelen in goede banen. In enkele topics toont hij de meerwaarde aan van de accountant en de belastingconsulent bij een geslaagde overname.

Begeleiding, maar ook tijdige voorbereiding

De ondernemers staan bij hun opvolging van in het begin voor een belangrijke keuze: een overname door een familielid of een verkoop aan een derde partij. Vanaf dat punt moeten ze rekening houden met tal van factoren: waardering, familiale aspecten, verzekering van de continuïteit, nastreven van een zo goed mogelijke prijs bij verkoop, wat met het huwelijkscontract, wat met de volgende generatie, wat na de overname …

Vandaag de dag wachten de ondernemers veel te lang alvorens ze de eerste stappen zetten, wat financiële gevolgen kan hebben. Bovendien wordt er, volgens de panelleden, veel te weinig rekening gehouden met het emotioneel-familiaal aspect. Het is immers belangrijk dat zowel de ouders als de kinderen van de zaakvoerder worden warm gemaakt voor een opvolging of zich kunnen terugvinden in een overname.

Tijdige voorbereiding, begeleiding en coaching zijn in dat geval belangrijke sleutelwoorden, maar de ondernemers moeten in de eerste plaats ook een duidelijk en realistisch beeld hebben van hun onderneming. Hiervoor is een belangrijke rol weggelegd voor de onafhankelijke, externe beroepsbeoefenaar. Zijn eerste taak is om de afstand tussen de realiteit en de perceptie van de ondernemer op rationele wijze te verkleinen, en om de onderneming ‘overnameklaar’ te maken. Van daaruit kunnen ze dan kiezen voor een overname door een familielid of voor een verkoop aan een derde partij.

De accountant/belastingconsulent als huisdokter

In een tweede bijdrage legde Bart Van Coile meer de nadruk op de centrale rol die een accountant/belastingconsulent bij een overname speelt. Een rol die je kunt vergelijken met die van een huisdokter …

Bovendien benadrukt Bart Van Coile ook de rol van het Instituut teneinde zijn leden te begeleiden in die opdracht.

Het verslag van het gesprek en de bijdrage van Bart Van Coile vindt u in het meinummer van Ondernemers, het tijdschrift van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen.

Thema's:
Kernwoord(en):