Belgische ondernemingen steeds meer slachtoffer van betalingsfraude!

11/06/2015 - IAB

Voorkomen is beter dan genezen! 

In een wereld waarin zowat alles – gaande van documenten en procedures – gedigitaliseerd wordt, spreekt dit gezegde boekdelen.

Vandaag de dag worden steeds meer vormen van betalingsfraude gebruikt, zoals identiteitsmisbruik, onderscheppen van documenten (meer in het bijzonder facturen) en gebruik van malware. De gevolgen kunnen dramatisch zijn, want fraude kan een aanzienlijke financiële impact hebben op de ondernemingen die er slachtoffer van zijn. Bovendien moeten ze de nodige waakzaamheid aan de dag brengen, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan: de gebruikte technieken evolueren snel, wat betekent dat de ondernemingen zich constant moeten aanpassen.

Strategisch beleid

Gezien dit risico hebben verschillende organisaties hun krachten gebundeld om de klanten/ondernemingen te beschermen tegen deze fraudepraktijken. Er wordt op twee manieren gewerkt:

  • Door de medewerkers die betalingsopdrachten invoeren en/of ondertekenen te sensibiliseren;
  • Door de waakzaamheid te verhogen aan de hand van een controle en een goedkeuring van de facturen en aan de hand van een strikte naleving van de ondertekeningsbevoegdheid voor betalingen.

Grootse sensibiliseringscampagne

De drie economische beroepsinstituten (IAB-IBR-BIBF) hebben samen met Febelfin, VBO, UNIZO, UCM en de gerechtelijke politie van Brussel een brochure uitgebracht: betalingsfraude: hoe kunnen ondernemingen zich wapenen?

Wij raden u aan deze brochure aandachtig te lezen. Voor elk van de drie vormen van betalingsfraude krijgt u tips over de juiste attitude die moet worden aangenomen en de belangrijkste knipperlichten die in acht moeten worden genomen. Maar vooral worden er praktische preventieadviezen gegeven om betalingsfraude te voorkomen. Een goed werkdocument dus!

U vindt hier ook het persbericht!

Thema's: Beroep > Het Instituut
Kernwoord(en):