CBN-advies 2015/2 (liquidatiereserve) tot stand gekomen met de medewerking van het IAB

25/06/2015 - IAB

Begin maart gaf de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) een ontwerpadvies vrij ter publieke raadpleging. De CBN gaf in haar mededeling de kans om eventueel opmerkingen of suggesties te maken, die ze mogelijk zou implementeren in het finale advies.

Omdat de studiedienst overstelpt werd met vragen rond de boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve, heeft het IAB twee artikels gepubliceerd in de rubriek Fiscale radar (“Liquidatiereserve: FAQ” en “Liquidatiereserve: hoe boeken?”). In de tweede bijdrage kondigden we al aan dat wij een aantal opmerkingen nogmaals zouden overmaken aan de CBN binnen de periode van de publieke raadpleging.

Na het lezen van het CBN-advies 2015/2, stellen we vast dat de CBN rekening gehouden heeft met onze opmerkingen. Zo nam de CBN onze suggestie over met betrekking tot hoe de boekhoudkundige verwerking van de uitkering van een reserve binnen de 5 jaar na aanleg ervan diende te gebeuren. Een tweede opmerking waarmee de CBN rekening hield was het feit dat de liquidatiereserve niet alleen onder de vorm van een wettelijke reserve kan worden aangelegd, maar ook als andere wettelijke of statutaire reserves.

Het wetenschappelijk secretariaat van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen heeft het IAB expliciet bedankt voor de opmerkingen en suggesties die het heeft overgemaakt naar aanleiding van de publicatie van het ontwerpadvies.
Wij zijn verheugd dat de samenwerking tussen de respectievelijke diensten van de CBN en het IAB in dit dossier heel vloeiend is verlopen, en dat onze suggesties opgenomen zijn in het advies.

Thema's: Beroep > Het Instituut
Kernwoord(en):