Code Buysse voor niet-beursgenoteerde bedrijven herzien

18/05/2017 - IAB

De commissie Buysse heeft op woensdag 17 mei 2017 in aanwezigheid van minister van Economie Kris Peeters de derde editie van de Code Buysse voorgesteld. De Code Buysse bevat een reeks aanbevelingen in deugdelijk bestuur voor niet-beurgenoteerde bedrijven. De herziening is een antwoord op de economische evolutie.

In vele kleine bedrijven bestaat de raad van bestuur vooral op papier. Hij speelt geen significante rol. “Als familiale aandeelhouders externe bestuurders binnenhalen in het bedrijf, dan moet de rol van de raad van bestuur worden opgewaardeerd", aldus Jozef Lievens in De Tijd, die mee aan de nieuwe Code schreef.

Als binnen een raad van bestuur externe bestuurders worden opgenomen, dan moeten de aandeelhouders bereid zijn naar die externen te luisteren. De derde editie van de code gaat uitgebreid in op de bevoegdheden van de raad, die de spil is tussen de aandeelhouders, het management en de andere stakeholders.

De diversiteit van de raad van bestuur speelt een belangrijke rol. Maar dat heeft niet alleen een impact op geslacht of leeftijd, ook de bekwaamheid, de kennis en de ervaring van de bestuurders verdienen de nodige aandacht.

Volgens graaf Buysse wordt in de nieuwe code nadruk gelegd op het riskmanagement en de manier waarop de verschillende taken verdeeld moeten worden. Ook die van de voorzitter van de raad van bestuur en van de aandeelhouders.

Bron: Belga en De Tijd

Thema's:
Kernwoord(en):