Van Overtveldt wil bemiddelingsdienst meer bevoegdheden geven, waaronder genaderecht

18/05/2017 - IAB

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil zijn recht om in fiscale dossiers genade te verlenen, afstaan aan de Fiscale Bemiddelingsdienst. Dat zei hij op maandag 15 mei 2017 in De Standaard.

Steeds meer mensen vinden de weg naar de bemiddelingsdienst, aldus de minister. Hij wil de dienst dan ook danig versterken.

Door het regentbesluit van 18 maart 1831 heeft de minister van Financiën het recht om fiscale boetes of verhogingen kwijt te schelden bij belastingplichtigen die buiten hun wil sociaal, humanitair of financieel zwaar getroffen zijn. Slechts een paar honderd keer per jaar geeft de minister van Financiën op advies van zijn administratie genade.

Dat recht wil Van Overtveldt overlaten aan de Fiscale Bemiddelingsdienst, die hij bovendien wil versterken. "De Fiscale Bemiddelingsdienst wint aan bekendheid. De cijfers getuigen van een positieve en efficiënte aanpak waarbij er altijd gestreefd wordt naar een wederzijds akkoord. Burgers en bedrijven hoeven dus niet per sé beroep te doen op peperdure advocaten of te vrezen voor ellenlange procedures als ze een geschil met de fiscus hebben. Deze manier van werken bevordert bovendien het contact en het vertrouwen tussen de federale overheidsdienst en de burger. Van die klantvriendelijke en oplossingsgerichte benadering zullen we ook de volgende jaren verder werk maken", zegt minister Van Overtveldt.

Bron: Belga en De Standaard

Thema's:
Kernwoord(en):