Van Overtveldt pareert kritiek op zomerakkoord

7/08/2017 - IAB

Zowat alle partijen – vakbonden, werkgevers- en zelfstandigenorganisaties en multinationals – hebben het zomerakkoord geanalyseerd.

Het VBO en Unizo staan allebei achter het zomerakkoord. De verlaging van de nominale belastingtarieven ontvangt Unizo met open armen. Volgens het VBO geeft de regering hiermee een sterk signaal aan de investeerders.

De multinationals hebben daarentegen moeite met de begrenzingen van een aantal fiscale aftrekposten, zoals de notionele interestaftrek of het gunstregime voor kapitaalkrachtige bedrijven. Volgens de multinationals zal België hiermee een aantal investeringen mislopen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt pareert die kritiek: "We verlagen het tarief van de vennootschapsbelasting substantieel. Tegelijk vereenvoudigen we het systeem en bieden meer rechtszekerheid, ook en vooral voor de grotere ondernemingen", klinkt het.

Die hervorming geldt voor alle bedrijven, kmo’s én grote bedrijven. Het tarief daalt weliswaar het snelst en het meest voor de kmo’s, toch biedt het zomerakkoord ook zuurstof aan de grotere ondernemingen, aldus de minister. "Voor grote bedrijven wordt het minimumtarief van de meerwaarden op aandelen afgeschaft en wordt de notionele intrestaftrek klaargestoomd voor de toekomst, in lijn met de voorstellen van de Europese Commissie", voegt Van Overtveldt toe.

Bron: Belga, De Tijd

Thema's:
Kernwoord(en):