Eerste Europese zwarte lijst belastingparadijzen klaar

7/12/2017 - IAB

De Europese ministers van Financiën (ECOFIN) hebben op dinsdag 5 december een gemeenschappelijke zwarte lijst van belastingparadijzen goedgekeurd. De lijst bevat 17 jurisdicties buiten de Europese Unie die volgens de ministers onvoldoende meewerken om belastingontwijking te verhinderen.

In de nasleep van de schandalen rond de Panama papers en de Paradise papers wilde Europa de strijd tegen belastingontduiking en –ontwijking opvoeren. De lijst maakt dus deel uit van een hele reeks maatregelen. Deze lijst is echter geen strafmaatregel, maar moet worden beschouwd als middel om de samenwerking in de toekomst te verbeteren. De publicatie van de lijst is geen eenmalig proces. De ECOFIN-ministers zullen de lijst regelmatig herzien en updaten. De landen die hun beloftes niet nakomen, kunnen dus nog steeds op die zwarte lijst belanden.

Zwarte en grijze lijsten

Op de lijst staan Amerikaans-Samoa, Bahrein, Barbados, Granada, Guam, Zuid-Korea, Macao, de Marshalleilanden, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad en Tobago, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast maakten de ministers ook een grijze lijst met 47 jurisdicties die beloftes hebben gemaakt om de strijd tegen belastingontwijking op te voeren. Daarop prijken onder meer Zwitserland, Turkije, Andorra, San Marino, Liechtenstein, Bermuda, de Kaaimaneilanden, Jersey en Isle of Man.

Beide lijsten zijn het resultaat van een screeningproces. De Europese ministers hebben het voorbije jaar meer dan negentig jurisdicties beoordeeld op basis van drie criteria: transparantie en de uitwisseling van fiscale gegevens, een billijk belastingstelsel en de uitvoering van het werk dat in de schoot van de Oeso is verricht om belastingontwijking tegen te gaan.

Geen sancties

Sommige ministers, onder wie Johan Van Overtveldt, betreuren dat er geen sancties voorzien zijn voor de landen en jurisdicties die op de zwarte lijst staan. Met onder meer Frankrijk en Duitsland had Van Overtveldt ook gepleit voor sancties tegen de jurisdicties op de zwarte lijst, maar in fiscale aangelegenheden geldt nu eenmaal de unanimiteitsregel.

Bron: Belga

Thema's:
Kernwoord(en):