Drie vragen aan Geert Noels

13/04/2009 -

Iedereen weet wie Geert Noels is: een briljante econoom, die met zijn voordrachten, stellingnames in de media en wekelijkse columns in Trends-Tendances een van de beste commentatoren van de Belgische economie is. Onlangs had hij een ontmoeting met de directie van het IAB.

IAB: Ligt de financiële crisis achter ons of moeten we ons nog verwachten aan onaangenaam nieuws?

Geert Noels: De crisis komt met vlagen. Er is een financiële vlaag en een economische vlaag en de economische crisis is duidelijk na de financiële crisis opgetreden. Tegenwoordig wordt er meer gepraat over de tweede golf reddingsoperaties van de banken. Het is een feit dat we eerst overspoeld werden met slecht nieuws. Dat toonden de economische indicatoren van de meeste bedrijven aan. Een tweede reddingsgolf kan worden gevolgd door een relatief rustige periode. Maar de banken zijn nooit in dergelijk broze omstandigheden aan een periode van economische vertraging geconfronteerd, waardoor de duurzaamheid van het economisch herstel ook erg broos is.

IAB: Wanneer zal de crisis voorbij zijn? Sommigen halen 2010 aan, anders hebben het zelfs over 2011.

Geert Noels: Niemand weet het. De crisis kan lang duren, maar wel minder ernstig worden. Of we kunnen te maken krijgen met een ernstige crisis van korte duur die wordt gevolgd door een stevig herstel. Ik denk dat het ontkennen van de problemen, iets wat de politici vaak verkiezen om de slag te verzachten, de crisisperiode sterk kan verlengen. Wat ook mogelijk is, is een accordeon-herstel. Dat is vergelijkbaar met een verkeersopstopping: er zijn momenten waarop het verkeer normaal lijkt maar waar toch weer vertragingen optreden. Het verloopt in fasen. Wij bevinden ons nog steeds in de file – met een quasi recessie/vertraging – maar met periodes waarin de ondernemingen zich een beetje herstellen. Omdat de inventarissen zeer laag zijn of omdat er opnieuw een herstel van de vraag is door een of ander fenomeen. Maar ik ben er toch van overtuigd dat we voor een periode van zeer trage groei staan.

IAB: Is België meer getroffen dan andere landen? Er werd veel gesproken over IJsland, maar de activa van Fortis zijn talrijker dan het BBP van België. Wijst dat er niet op dat ons land harder getroffen is?

Geert Noels: Wij zijn zichtbaar minder getroffen dan landen als IJsland, Ierland, Engeland, Portugal, Spanje of Griekenland. Tot nu toe, tenminste. Maar wij bevinden ons in een tweede categorie met Nederland, Zwitserland en Duitsland, waar de banken problemen ondervinden die zeer gewichtig zijn in vergelijking met de grootte van het land. Toch slaagden wij erin de situatie de stabiliseren. Mathematisch gezien, volgens de ratio, is België kwetsbaar wat betreft de grootte van het land en van de financiële sector, maar dat is eveneens het geval voor landen als Zwitserland of Nederland.

Thema's: Economie > Economie algemeen
Kernwoord(en):