Neerlegging van de jaarrekeningen: nieuw en gebruiksvriendelijk!

28/05/2008 -

Auteur: Roger Lassaux 

SOFISTA 2008

Naast drie nieuwigheden tegenover de versie van 2008:

  • mogelijkheid om de neerlegging in XBRL-formaat uit te voeren van jaarrekeningen van grote en zeer grote verenigingen en stichtingen;
  • optie “Opmaak van een jaarrekening met recuperatie van gegevens van vorig boekjaar”, op voorwaarde dat het XBRL-bestand van het vorige boekjaar bewaard werd;
  • omzetting in een andere landstaal van de boekhoudkundige gegevens van een jaarrekeningbestand dat oorspronkelijk in een landstaal werd opgemaakt,

De Balanscentrale biedt een antwoord op de toegangsproblemen die zich in het verleden voordeden. De SOFISTA-toepassing, die niet verplicht is en vroeger toegankelijk was van maandag tot zaterdag van 7 u. tot 23 u. en op zondag van 13 u. tot 23 u., met uitzondering van feestdagen, is nu permanent toegankelijk, behalve op zondagmorgen (van 9 tot 12.30 u.)

NEERLEGGING VAN JAARREKENINGEN VIA INTERNET

Alle jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen kunnen worden neergelegd met de toepassing “Neerlegging van jaarrekeningen via internet”. Jaarrekeningen die volgens het volledig of het verkort model voor ondernemingen worden opgemaakt, worden als gestructureerd databestand in XBRL-formaat neergelegd. Andere jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen kunnen in pdf-formaat worden neergelegd. Dit geldt ook voor de jaarrekening van vzw’s en stichtingen (zie modellen).

De toepassing “Neerlegging van de jaarrekeningen via internet” was elke werkdag toegankelijk van 7 tot 20 u. Vanaf 23 mei bestaat de toepassing in verschillende versies, die in fine slechts op zondagvoormiddag van 8.30 u. tot 12.30 u. niet beschikbaar is.

  • De “full”-versie komt qua functionaliteiten en openingsuren volledig overeen met de vorige versie en is actief in “tijdsruimte A”: alle werkdagen van 7 tot 20 uur.
  • De “light”-versie is van toepassing tijdens “tijdruimte B”: ’s nachts (tussen 20 en 7 uur) en tijdens de weekends, bankholidays en feestdagen, met uitzondering van zondagvoormiddag van 8.30 tot 12.30 uur.

De “light”-versie bevat enkel functionaliteiten die te maken hebben met de aanbieding van de jaarrekening (de neerlegging kan dus niet worden betaald). U kunt jaarrekeningen opladen, maar de definitieve verwerking door de NBB zal echter pas de eerstvolgende werkdag gebeuren. Belangrijk hierbij is dat de datum van upload geldt als officiële datum van neerlegging op voorwaarde dat op die eerstvolgende werkdag blijkt dat het bestand ook de eindcontroles goed doorstaat.

Thema's:
Kernwoord(en):