Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<februari 2020>
februari 2020
mdwdvzz
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678

Gemeentefiscaliteit  Gent 

 

Gemeentefiscaliteit

 

 

 

 

is van cruciaal belang voor steden en gemeenten. Het beïnvloedt de politieke beslissingen en het beleid van een lokaal bestuur. De fiscale autonomie van gemeenten werd verankerd in de Belgische Grondwet. Gemeenten kunnen belastingen opleggen voor gelijk welke materie, zolang ze de beperkingen van de wetgever en het bestuurlijk toezicht respecteren. Een efficiënte en juridisch correcte toepassing van gemeentefiscaliteit is dus een belangrijke voorwaarde voor het voeren van een goed lokaal beleid.

De nieuwe coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit van 10 juni 2011 is een zeer nuttig hulpmiddel voor iedereen die in contact komt met gemeentefiscaliteit. Deze coördinatie bundelt de informatie van de verschillende vorige omzendbrieven inzake gemeentefiscaliteit. Hierdoor kunnen we de nieuwe coördinatie aanzien als een handleiding voor Gemeentefiscaliteit.

 

 

 

 

Studipolis

 

 

, het opleidingscentrum van die Keure, en Escala

 

gebruikten deze nieuwe coördinatie als uitgangspunt om via een gezamenlijke studienamiddag “Gemeentefiscaliteit” u zo zorgvuldig mogelijk te informeren. Naast een kritische analyse van de nieuwe coördinatie, worden enkele concrete mogelijkheden voor lokale besturen inzake Gemeentefiscaliteit besproken.

Kortom, deze studienamiddag is de uitgelezen kans om op de hoogte te blijven van enkele interessante juridische trends inzake Gemeentefiscaliteit. Maar liefst 6 topsprekers zorgen ervoor dat deze studienamiddag een grote bron van juridische informatie en inspiratie zal worden. U zult ongetwijfeld nieuwe ideeën opdoen die u kunnen helpen bij de financiële en budgettaire uitdagingen die op komst zijn voor lokale besturen.

 

Tot slot maakt u kennis met enkele belangrijke wijzigingen die de nieuwe gecoördineerde omzendbrief introduceerde. Zo bevat de omzendbrief wijzigingen inzake:

 

• Aanvullende belasting op de personenbelasting

 

• Activeringsheffingen

 

• Leegstandheffing

 

• Heffing ter bestrijding van verkrotting van gebouwen en woningen

 

• Huisvuil

 

• Stortplaatsen, Schotelantennes

 

• Tweede verblijven

 

• Taxidiensten

 

• Retributie voor werken aan nutsleidingen

 

• …

 

Na elke spreekbeurt zijn er 10 minuten voorzien voor interactieve vraagstelling

 

 

 

 
Datum van17 apr 2012 - 13:30 
Datum tot17 apr 2012 - 17:00 
Toegang Leden & stagiairs IAB
SprekerDaniël Verbeken, Stadsontvanger Stad Gent,Prof. Dr. Miguel De Jonckheere,Mr. Alexander Delafonteyne,Jonas Riemslagh,Mr. Thomas Beelen,Mr. Catharina Janssens,Mr. Michel Maus
TaalNederlands 
LocatieProvinciaal Administratief Centrum (PAC)
Organisatie DIE KEURE NV - STUDIPOLIS 
Thema's
  • Fiscaliteit > Voorheffingen;Fiscaliteit > Fiscale procedure;Fiscaliteit > Regionale en lokale belastingen;Burg., publ. en ander recht > Publiek recht
Kernwoorden
Permanente Vorming
ErkenningsnummerB0203/2010-11
Telt mee voor180 
Toevoegen aan mijn vorming